De meeste hydrocefaluspatiënten moeten hun CSF-shunt hun hele leven aanhouden, maar een van de voordelen van deze behandeling is dat je een normaal leven kunt leiden. De bypass herstelt de circulatie van het LCS en regelt de doorstroming. Uw gezondheidstoestand wordt voortdurend gecontroleerd en beoordeeld door uw medisch team. Jij en je familie zullen een actieve rol moeten spelen in deze monitoring. Postoperatieve voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen en regelmatige bezoeken aan de arts worden aanbevolen om eventuele complicaties zo vroeg mogelijk op te sporen.
Ja. Dit gebeurt vrij vaak. Maar wat voor verstoring het ook veroorzaakt, het betekent ook dat de bypass goed werkt. Het geluid is te wijten aan de rotatie van de robijnrode kogel op zijn zitting en de turbulentie die veroorzaakt wordt door de stroming van LCS door de stijve structuur van de klep. Deze geluiden worden versterkt en door de schedel naar het slakkenhuis gestuurd. Deze geluiden treden voornamelijk op wanneer de patiënt van positie verandert, waardoor de CSF-stroom door de shunt tijdelijk toeneemt.
Regelbare kleppen zijn niet gevoelig voor de invloed van alledaagse magnetische velden. Hieronder vallen magnetische velden die worden gegenereerd door beveiligingspoortjes op vliegvelden, magnetrons, mobiele telefoons, hoogspanningsdraden en televisie. Blootstelling aan een van deze velden heeft daarom geen invloed op de drukinstelling. Permanente magneten (van onder andere huishoudelijke apparaten, smartphones, speelgoed, tablets, koptelefoons en luidsprekers) en elektromagnetische velden die worden veroorzaakt door elektromotoren (scheerapparaten, haardrogers, tondeuses, etc.) kunnen de drukinstelling veranderen. Om elk risico op drukverandering te vermijden, mogen de magneten niet dicht bij het ventiel worden gebracht (binnen 3 cm van het ventiel). Blootstelling aan een sterk magnetisch of elektromagnetisch veld kan de drukinstelling veranderen.
Ja, je kunt sporten. Vermijd echter activiteiten waarbij het apparaat wordt blootgesteld aan schokken (contactsporten zoals rugby, enz.) die het ventielmechanisme kunnen beschadigen en tot onbedoelde veranderingen in de drukinstelling kunnen leiden. In het geval van een shock moet u uw klepdruk altijd laten controleren door een neurochirurg.
Zwangerschap is niet gecontra-indiceerd bij vrouwen met een shunt. Het is echter belangrijk om dit plan met je neurochirurg te bespreken.
De klep is ontworpen om een leven lang te functioneren, maar soms kunnen er complicaties optreden. – Verstopping: hierdoor kan de klep stoppen met werken. Een obstructie kan zich voordoen in de klep zelf, die geblokkeerd is door bloed of CSF, of in de katheter, die losgemaakt is of op dezelfde manier geblokkeerd is geraakt als de klep. – Infectie: er kan infectie optreden rond de implantatieplaats van de klep. Er zijn een paar symptomen, zoals koorts, roodheid, zwelling, enz. – Hyperdrainage: het ventiel kan soms te veel CSF laten weglopen, wat kan worden opgelost door de flowdruk aan te passen.
Als u last krijgt van hoofdpijn, braken, gezichts- of gehoorproblemen, slaperigheid, moeite met lopen of psychomotorische retardatie, langdurige en onverklaarbare koorts, roodheid, oedeem of huidafwijkingen langs de shunt, neem dan onmiddellijk contact op met uw chirurg. Hoewel de kans op complicaties van de bypass klein is, moeten u en uw familie zich ervan bewust zijn dat er na de operatie bepaalde complicaties kunnen optreden. De belangrijkste complicaties van shunts zijn obstructie, infectie en hyperdrainage. Deze complicaties vereisen onmiddellijke aandacht van de arts van de patiënt.
Als de klep niet werkt, ervaar je waarschijnlijk een aantal van deze symptomen: – Koorts – Moeite met lopen – Braken – Hoofdpijn – Wazig zien – Misselijkheid. In elk geval wordt er jaarlijks een controle uitgevoerd om ervoor te zorgen dat je bypass goed werkt.
De verstelbare ventielen zijn zo ontworpen dat de drukinstelling kan worden aangepast aan de behoeften van de patiënt, inclusief leeftijd. De ventielgrootte is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Bovendien wordt de lengte van de katheter aangepast zodat het kind kan opgroeien met de katheter op zijn plaats, zonder dat het nog een operatie hoeft te ondergaan.
Ja, je kunt reizen met een bypass. De magnetische velden die door beveiligingspoortjes op luchthavens worden gegenereerd, mogen de drukinstelling op uw klep niet beïnvloeden. Het is echter belangrijk dat u uw patiëntenpas altijd bij u houdt. Deze patiëntenpas krijgt u van uw neurochirurg na uw bypassoperatie.
Er zijn geen beperkingen, maar vraag de neurochirurg om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Je kunt zonder problemen het vliegtuig nemen.
Nee, het magnetische veld van de detector is lager dan dat van de klep (0,37 mT vergeleken met 40 mT). Er is dus geen reden voor je klep om alarm te slaan.
Ja, u moet uw patiëntenidentificatiekaart (PIC) bij u houden. Het geeft informatie over het geïmplanteerde apparaat (referentie, drukinstelling, enz.) die belangrijk en noodzakelijk is voor uw medische follow-up.
Een ventiel met vaste druk heeft slechts één beschikbare druk, die moet worden geselecteerd vóór implantatie. De regelbare kleppen kunnen echter na de werking worden aangepast, afhankelijk van hoe de stroomsnelheid verandert.
Een patiënt met een ventiel met vaste druk kan zonder gevaar of speciaal toezicht een MRI ondergaan. Een patiënt met een instelbaar drukventiel heeft speciale controle nodig tijdens de MRI. De drukinstellingen van de kleppen moeten systematisch worden gecontroleerd, voor en na blootstelling aan MRI of een sterk magnetisch veld. Een patiënt met een instelbaar drukventiel dat compatibel is met MRI heeft geen speciale bewaking nodig tijdens MRI, op voorwaarde dat de patiënt onbeweeglijk blijft in de onmiddellijke nabijheid en in de MRI-tunnel.
Je kunt een beetje ongemak voelen tijdens de MRI-scan, maar dit is niet pijnlijk.
Er zijn nog nooit gevallen van dit type gemeld. Dit kan alleen gebeuren als het magnetische veld van de magneet groter is dan 40 mT. Ter informatie: de magnetische velden van de gebruikelijke apparaten zijn niet sterk genoeg om de instelling van het ventiel te beïnvloeden: – Haardroger: 2 mT – Stofzuiger: 0,8 mT – Magnetron: 0,3 mT – Mobiele telefoon: 0,01 mT – Inductiekookplaat: 0,03 mT Bij twijfel moet de patiënt zich van het apparaat verwijderen, het ventiel uit de buurt van de magneet houden (minstens 3 cm) en het niet te lang aan de magneet blootstellen.
Deze webpagina kan promotionele inhoud bevatten met betrekking tot een of meerdere producten van Sophysa, of sommige procedures met betrekking tot het gebruik of de implantatie van dergelijke producten.
Deze webpagina is uitsluitend bedoeld voor professionals in de gezondheidszorg en is in geen geval gericht op het algemene publiek.